Vloeiend Engels leren spreken? Dat is nog niet zo gemakkelijk

Spreek jij een woordje Engels? Vast wel! Maar spreek je het ook vloeiend, waarschijnlijk niet. Want voordat het zover is, moet je vooral veel oefenen. En alhoewel je misschien soms best een paar zinnen Engels spreekt als je op vakantie bent, is het waarschijnlijk niet voldoende om het vloeiend te spreken. Oefening baart kunst is een uitdrukking die je vast wel eens hebt gehoord? Zeker op het gebied van vloeiend Engels leren spreken is dit erg belangrijk, we nemen hier nog enkele zaken met je door over dit onderwerp.

Heb je het wel nodig?

usa vlagAls je een andere taal vloeiend wilt leren spreken, dan heb je hier vast een reden voor. Wellicht heb je een nieuwe baan gekregen waarbij je meer contact gaat krijgen met buitenlandse leveranciers of klanten. In dat geval kan het voor je loopbaan zeker een goed idee zijn om je Engels te verbeteren. Zeker als het om een partij gaat die bijvoorbeeld Engeland of USA is gevestigd. Maar ga je met een ander land zaken doen of samenwerken, dan is vloeiend Engels misschien helemaal niet nodig.

Ga je bijvoorbeeld veel contact hebben met een Duitse leverancier, dan is de kans groot dat ze daar ook geen vloeiend Engels spreken. Natuurlijk is het altijd goed om jezelf te ontwikkelen en misschien heb je wel heel andere redenen om je Engels te verbeteren. In feite kan het verbeteren van je Engels geen enkel kwaad. Het kan je alleen maar vooruit helpen en als de andere partij minder goed Engels spreekt als jij, is dat natuurlijk geen reden om je eigen Engels ook maar achterwege te laten. Maar het is wel belangrijk dat je het vooral voor jezelf wilt doen. Indruk maken op andere mensen is niet de juiste motivatie. Dat willen we toch even gezegd hebben.

Op cursus of zelfstudie doen?

Als je de beslissing genomen hebt dat je daadwerkelijk je Engels wilt gaan verbeteren, dan sta je voor een keuze; ga je zelfstudie doen of investeer je in een cursus? Er zijn mensen die heel erg goed zijn in zelfstudie. Het nadeel daarbij is dat je toch uit een boekje zult moeten gaan leren. Er is geen leraar die je kan helpen met de uitspraak, en dat is nu precies waar het om draait voor de meeste mensen. Je wilt de uitspraak beter krijgen, zodat je meer als een ‘native’ Engelsman klinkt, toch? Daarom denken wij dat het een beter idee is om te investeren in een cursus, waarbij je